Изворна вода Персена от Родопите

 

 

“И накрая водата. И тя има аромат. Само че той се усеща единствено, когато я пиеш. Това й е и вълшебното на водата – прозрачна е, но я виждаш, има аромат, но не го усещаш с носа си, а с гърлото, мека и гъвкава е, а може да те вдигне на крака, да те завърти и изхвърли, да те очисти, да те убие дори. Водата мирише на вечност. На всичко преди, всичко сега и всичко след. На гори и камъни, на пръст и пясък, на огън и лед. Във всяка от прозрачните й частички има някакво световно ДНК, което пази оригиналния код на всичко, от което всичко е направено.” 

Откъс от разказа “Хлябът” на Мария Касимова-Моасе, 01.01.2021 г.

 

 

Дермокозметичната серия при косопад AQUAPHANE ANTI HAIR LOSS на Дерматологични Лаборатории Тера Аква е първата от гамата продукти, които са разработени на основата на уникалните качества на българската изворна вода Персена от Родопите.

За извора

България е една от малкото страни в Европа и света, които са надарени щедро от природата с минерални, изворни и термални води. Изворната вода Персена, която е избрана като основна активна съставка в дермокозметичните серии на Дерматологични Лаборатории Тера Аква, е богата на минерали и микроелементи. Балансираният състав я прави изключително подходяща за употреба в козметични продукти. Нейният извор Лъчица /надморска височина 1067 м./ се намира в една от най-митичните планини на Балканите – Родопа Планина, близо до малкото живописно селце Орехово. Водата извира от дълбочина 650 м. Тя е питейна вода и не се подлага на никаква обработка преди бутилиране. Подходяща е за ежедневна консумация и се отличава със своята сладост, мекота и лекота. Извира кристално чиста, което доказват и ежедневните лабораторни тестове в бутилиращата фабрика “Персена” в с.Орехово.

Тъй като изворът се намира под един от знаковите родопски върхове Персенк /2080 м. надморска височина/, водата е наречена на последната жрица от светилището на траките, запазено и до днес на връх Червен (Пангей), който се намира срещу извора / „Персена” в превод одначава „твърде свята“/. Легендите разказват, че Персена била почитана от траки, римляни и гърци, които принасяли богати дарове на светилището и търсили съветите й. Светилището било напуснато през първите години на първото хилядолетие след Христа, но за славата на Персена и за косите й, в които се отразявало планинското слънце, се шепнело с векове.

Още един интересен факт – може би сте чували за скалното цвете Силивряк /Haberlea rodopensis/ или още Орфеево цвете. Растението се среща само в Родопа Планина. То е на 17 милиона години, преживяло е три ледникови периода , притежава анабиозен ефект – напръскани с вода, изсушените му цветове „ оживяват”. Лилавото нежно цвете имало магическо качество, което древните траки ползвали за да преминават чрез него през времето. Не случайно на монетите от първи век богинята Родопис държи силивряк в ръка. Египетски ръкописи сочат, че Орфей правил амброзията за боговете на Олимп от отвара Силивряк. Това красиво лилаво цвете, което в древността са свързвали с безсмъртието, расте на скалата, от която извира водата Персена

Състав на водата Персена

Персена извира с постоянен и непроменящ се състав от дълбочина 650 м. Лабораторните анализи показват, че количествата на тежки метали са многократно под европейските норми и няма наличие на радиоактивност. Общата й минерализация е 389 mg/l.  Температурата на водата при извора е 9 градуса. Според българското законодателство водата Персена се класифицира като изворна и има следния състав :

  • Натрий – 1 mg/l
  • Калий – 2 mg/l
  • Калций – 89 mg/l
  • Желязо – 0.003 mg/l
  • Мед – 0.003 mg/l
  • Цинк – 0.001 mg/l
  • Метасилициева киселина – 5.2 mg/l

Още информация за изворната вода Персена и видовете напитки, които предлага фирмата можете да намерите на  http://www.persena.bg

Родопски импресии с Daniel Chobanov Photos