Купуасу (Cupuacu) – Белият Шоколад на Бразилия

Маслото от Купуасу /капуасу или капуазу/ е перфектна алтернатива на маслото от ший или маслото от какао – с естествено балансиран състав на наситени  и ненаситени мастни киселини, високо съдържание на естествени фитостероли и с температура на топене равна на средната температура на човешкото тяло. Нанесено в чист вид върху кожата, то се стопява моментално и попива много бързо без да оставя мазни следи.

Родината на Купуасу е Латинска Америка. Купуасу е диворастящо вечнозелено дърво (Theobroma grandiflorum), което вирее в северните части на тропическите гори на Амазонка. Вкусният шоколадов аромат с нотки на ананас, специфичен за това дърво, се дължи на факта, че то произхожда от рода на какаовото дърво. В Бразилия и други южноамерикански страни, където има дъждовни гори, местното население използва плодовете му за приготвяне на различни сладкиши – от традиционния сладолед до сокове и бонбони и това масло е известно още като Белия Шоколад на Бразилия. Плодовете на Купуасу са доста големи – по размери приличат на средно голяма диня. В месестата им сочна вътрешна част се намират семената, от които след обработка – студено пресоване и филтрация, се получава масло, което практически не се отличават по вкус и аромат от маслото на какаото. Това органично масло, освен като традиционна храна  за местното население, намира много широко приложение и в козметологията.

Състав и свойства на маслото от купуасу

Най-ценната характеристика на маслото от купуасу е способността му да абсорбира големи количества вода. Маслото прониква моментално в кожата и косата и осигурява продължително биологично активно действие. Органичното масло от долината на Амазонка може да привлече до 240% повече вода, от който и да е друг продукт и това го превръща в перфектното средство за подхранване и хидратация на сухата кожа и коса.

Благодарение на високото съдържание на мононенаситени мастни киселини, в частност висока концентрация на олеинова киселина, маслото от купуасу осигурява продължително позитивно въздействие върху кожата и косата. В допълнение маслото от купуасу великолепно защитава и възстановява боядисаната коса, като също така запазва цвета от отмиване.

Купуасу в козметологията

Козметика, която съдържа масло от купуасу:

  • Ефективно овлажнява и подхранва кожата и косата
  • Предпазва кожата и косата от дехидратация
  • Подпомага лечението на дерматити и екземи на кожата
  • Стимулира регенерацията на кожата и подпомага нейното възстановяване
  • Възвръща жизнената сила и блясъка на сухи, изтощени, боядисвани или третирани коси
  • Стабилизира цвета при боядисване – цветът се задържа по-дълго
  • Възстановява липидния баланс на кожата и косата

Маслото от Купуасу, което се използва в козметичната серия на Terra Aqua Cosmetologie, е с произход Бразилия. То е органично, рафинирано и притежава сертификат ECOCERT. Продукт е на органично земеделие – фирмата производител подпомага фермерите по долината на река Амазонка в устойчивото развитие на техните стопанства.

Related Blogs