Жизненият цикъл на косата

Жизненият цикъл на косата преминава през 3 фази в своето развитие :

– Анагенна  – или още известна като фаза на растеж. Този период продължава между 3 и 8 години и при здрава коса, почти 85% от космите са в процес на растеж.
– Катагенна – това е фазата на регрес. Косъмът спира да расте, косменият фоликул се свива. Този период е с продължитеност 2-3 седмици и около 1% от косата се намира в тази фаза.
– Телогенна – това е фазата на опадане на косата. Тя продължава 2-3 месеца и около 14% от косата са в тази фаза. През телогенния период косата си почива, не расте и постепенно започва да капе.
Когато косата в телогенна фаза нараства като процент, се появява състоянието известно като косопад. Човешката коса расте с 1 см на месец и европейците имат средно по около 150 000 косъма на главата си. Дневно е нормално да се губят между 30 и 100 косъма. Ако количеството опадала коса е по-голямо вече говорим за алопеция.
Много фактори могат да влияят на загубата на коса – смяна на сезоните, външни вредни влияния – стрес, умора, замърсяване, химическо третиране на косата /боядисване, къдрене, сушене, изправяне на косата/, неподходящи или небалансирани диети. Множество са и вътрешните фактори – генетично предразположение, хормонален дисбаланс /особено при жените – бременност, кърмене, менопауза/ – всичко това отслабва косата и води до загуба на блясък, жизненост, косата става слаба и лесно се накъсва.
Балансираната диета и прилагането на добре подбрани хранителни добавки с целенасочено вътрешно действие: богати на витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти значително могат да подобрят състоянието на косата, да намалят косопада и да предотвратят повторната му поява. В комбинацията с подходящи козметични продукти против косопад, които да действат “отвън”, се постига траен и продължителен резултат.

 

Related Blogs