Екстракт от корен на Фо Ти

Познато от хилядолетия, Фо Ти е едно от основните растения използвани като тонизиращо, енергизиращо и противостареeщо  средство в традиционната китайска медицина. Фо Ти е увивно, непретенциозно  растение подобно на лоза с много широко разпространение в Азия, като се отглежда полу-култивирано. Легендата разказва историята на г-н Хе, който благодарение на отвара от корените на Фо Ти доживал до дълбока старост /до около 160 години / с много коса и без нито един бял косъм на главата си. Китайското наименование на билката е He Shou Wu – означава буквално “г-н Хе с черната коса”!

Фо Ти е изключително богато на цинк , необходим при формирането на кератина. Цинкът подтиска ензима отговорен за загубата на коса, а действието му се подсилва многократно от наличието на витамин В6. Растителният екстракт на Фо Ти  се извлича от корените на растението Polygonum Multiflorum, /известно още като фалопия/, по традиционна китайска рецепта след накисване и варене на корените в отвара от черен боб.

Друга много интересна негова особеност е формата на корените на възрастните растения: те представляват добре оформени мъжка и женска фигура. Фо Ти винаги расте по двойки – мъжко и женско растение!

В допълнение,  изследванията показват, че екстрактът от Фо Ти стимулира производството на супероксид  дисмутаза /SOD –  по-мощен антиоксидант и от ресвератрол/, чиито нива прогресивно намаляват с годините. Супероксид е един от най-опасните за ДНК свободни радикали, които се образуват в човешкото тяло и супероксид дисмутаза е решението за неговото неутрализиране. В допълнение Фо Ти съдържа и друга група мощни антиоксиданти от групата на стилбеновите глюкозиди. Така екстрактът от Фо Ти се превръща в един от най-активните антиоксидантни добавки към храната.

 

Изсушен и приготвен по традиционен начин корен на Фо Ти

 

Корен Фо Ти стрит на прах

Tags

Related Blogs